Sreća je u malim stvarima

Antoniju.

Priče Antoniju — Autor tuzna @ 12:15

Antonije, opet mi je istekla pauza koju sam htela da posvetim tebi. Izmakneš mi, nekako, između redova i ne umem da te nađem. Gde si? Lezi pored mene. Razgovara mi se.

Pročitah negde da ne umemo da udahnemo Beograd, pa ga udahnuh. Dišem, i dišem, i patim. Hoću li ikada prestati? Kažu da se najlepše stvari dođu kad im se najmanje nadamo. Iznenada. A mene više ništa ne može da iznenadi.

Opet počinjem ljubavno. Nateraj me da se zaustavim pre nego što bude prekasno. Ajde, kratko ću, još danas. Imam deset minuta da ti ispričam ponešto, pa idem. Tačno u podne. Simbolika mi je ovih dana jača strana.

Pitao me je šta hoću, kad daje sve od sebe. Kako da mu kažem da ne znam? Juče sam mislila da hoću da udiše Beograd sa mnom. Šetala sam nekom Krmpotićevom, zamišljenom jer pravi izraz ne umem da izgovorim. Lepa je ulica. Slikam Canonom jer Nikon nikada neću dobiti, verovatno.Igram se fokusom. Smišljam u glavi priče i posvećujem ih ulicama. Smatraš li me već dovoljno čudnom, ili da nastavim?

Onda je došlo veče. Imala sam test u 8 uveče. Kome se to još događa? Uprskala sam, jer mi je vreme za učenje proletelo na razgovore sa tobom. Trebalo mi je da me zagrli, a on me je zasmejavao. Kreten.

 Danas mi treba da se uklopi u radnu atmosferu, da skuva duplu kafu i razbaca svoje papire preko mojih. To je tako seksi, onda se naslonimo leđima jedno na drugo i svako se izgubi u svom svetu. Dok skripte vode ljubav po podu. Pa se okrenem, i poljubim ga u čelo. Ako završi prvi, legnem mu u krilo i objašnjavam pojmove naglas.

Sutra će mi možda biti potreban da iščupa jaje iz kartonskog pakovanja jer sam kupila klasu S umesto A. Zamišljam kako dodaje kvačicu na S i govori mi:''Vidi, Š klasa, najbolja u Srbiji.''

Za pet godina ću želeti da me iz te iste Srbije odvede, daleko. U svoj Frankfurt, pa Berlin, pa Beč.

Antonije, on je na 1800 kilometara, 1800 izlazaka sunca i uzdaha daleko od mene. Ti znaš, to neću podneti.

Krenem li sama da pržim jaje polomiću ga na dva dela i sve njegove neizgovorene reči će ostati da lebde u vazduhu. Muči me njegovo postojanje, šta ako i nije tako savršen kakvim se predstavlja? Opet me pita šta hoću. Da ne lažeš, govorim mu. ''Nikad te neću lagati, dokle da ponavljam?'' -Dok god ne bude dovoljno.

Antonije, sviđam mu se. Pošalje mi svoju omiljenu pesmu, a onda kaže-znam da ti se neće dopasti. Ti i ja smo toliko različiti.

Šta da radim? Da li da počnem da slušam Bajagu ili da se ne dam?

-Evo, predajem se, radi sa mnom šta god želiš.

''Daleko si, lepotice...Ipak, ne predaj se nikad, nikome. Ti nisi ničija stvar. Ti si posebna.''

Zbunjuje me. Kladim se da je sve te reči negde pročitao. Klasične su, zar ne? Prestaću. Evo, prestajem.

***

 Hej, zagrli me. I pusti mene do zida. Zar uvek moram da otimam svoj deo prostora? 

Znaš li koji je datum danas? Bila bi nam trogodišnjica. Trgnem se svaki put kad nam se pogledi susretnu. Džaba, postao je suviše mali u mojim očima. 

Antonije, kakvi su to ljudi postali? Na listu ne-prijatelja dodala sam još troje. Konačna brojka je milion. Sanjam da u Berlinu žive bolje persone. Zašto mi kradeš volju za učenjem? S tobom takvim u sebi nikuda neću stići. Odlazim sad. Vreme je postalo tmurno, kako sam i tražila. M mi je poklonio duksericu a tata termo čarape. Izgledam kao krofna sa tri sloja na sebi. Nikada neću biti mršava, Entoni. Ali ću uvek imati tebe.


Powered by blog.rs